Ambasada

Despre noi

 

Ambasada asigură reprezentarea României in Republica Libaneză, promovează şi apără interesele statului român şi asigură protecţie consulară cetăţenilor români în conformitate cu dreptul internaţional, legislaţia română şi libaneză.

Ambasada stimulează şi întreţine dialogul dintre instituţiile române şi libaneze în domeniile de cooperare de interes reciproc în vederea obţinerii de beneficii pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. În acest sens, ambasada urmăreşte identificarea şi valorificarea oportunităţilor de cooperare şi promovarea cunoaşterii şi înţelegerii reciproce între reprezentanţii cercurior politice, economice şi culturale din cele două ţări.

Întreaga echipa a Ambasadei este dedicată promovării relaţiilor de prietenie dintre România şi Liban, contribuind cu idei si expertiza la formularea agendei de cooperare în plan politic, economic, cultural, academic sau ştiinţific, într-o manieră care să pună în valoare profilul euro-atlantic al României, potenţialul său de cooperare economică, bogatul şi prestigiosul patrimoniu cultural românesc şi multiplele resurse intelectuale şi de talent ale profesioniştilor, cercetătorilor şi artiştilor români.

Institutul Cultural Român este reprezentat la Beirut în rețeaua EUNIC (Reţeaua Institutelor Naţionale de Cultură din Uniunea Europeană) Liban printr-un diplomat al Ambasadei României în Republica Libaneză.

 

 

 

Istoricul ambasadei

 

Ȋncă de la stabilirea relațiilor diplomatice ȋntre țara noastră și Republica Libaneză, la 6 ianuarie 1965, România a deschis o ambasadă la Beirut.

Actuala clădire a Ambasadei României la Beirut, proprietate a statului român, a fost construită ȋn anii 1974-1975 și chiar ȋnainte de inaugurarea sa a fost abadonată din cauza declanșării războiului civil libanez (1975-1990), sediul misiunii diplomatice fiind mutat ȋn zona de coastă Raouche.  Ȋn timpul războiului, edificiul actual al ambasadei a fost ocupat. Clădirea nu a avut de suferit decât avarii cu totul minore ȋn timpul bombardamentelor și a fost renovată ȋn 1996-1997 când a reintrat ȋn posesia statului român.

Ambasada este amplasată pe un versant de munte și se găsește la o altitudine de cc.80m fața de nivelul Mării Mediterane. Aflată ȋn regiunea Baabda, Rue du Palais Présidentiel, ambasada este ȋn imediata apropiere a Palatului Prezidențial.

 

 

Precizări MAE referitoare la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017, care elimină cvasitotalitatea taxelor consulare

31.01.2017

La data de 1 februarie 2017 va intra în vigoare Legea nr. 1/2017, care, între altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor…

Film românesc la Festivalul Filmului European

30.01.2017

La 28 ianuarie a avut loc proiecția filmului românesc de animație pentru copii „Mercy Street” la cinematograful Metropolis Empire Sofil din…

Ambasadorul României în vizită la dl Yaacoub Sarraf, Ministrul Apărării Naționale al Libanului

27.01.2017

La 27 ianuarie, ambasadorul României în Liban a avut o întâlnire cu dl Yaacoub Sarraf, Ministrul Apărării Naționale al Republicii Libaneze, la …

Anunț program consular

19.01.2017

In conformitate cu dispozițiile legale, în zilele 23 și 24 ianuarie 2017 secția consulară a Ambasadei României în Liban va fi închisă. …